середу, 14 грудня 2016 р.

Артемчику 2,5 рочки


     Скоро Артемчик зустріне свій третій Новий рік, час летить просто блискавично. Якось стільки всього він уже вміє, що й не встигла запамятати коли він це все навчився. 
Почнемо з садочка. Зараз Артем ходить з 8 до 3 год у садочок, у нього там є багато друзів і зранку каже що йде в садочок, бо там кипить робота. Артем дуже любить будувати колію, будинки- куток для будування - це його улюблений. Їжа у садочку: наразі їсть уже майже все, крім крем супів, ну і ще деяких страв, але загалом все, навіть болгарський перець, якого я йому ніколи не давала, і навіть їсть рис зі шпинатом. Їсть досить акуратно, не знаю, як так йому вдається, тому що дома в халатику їсть, і він завжди брудний, а з садочку приходить майже завжди чистий. Якщо якась їжа що Артем не їсть, то просить хліба з маслом: "i want more хліба з маслом" і його вже розуміють. Артем не любить сосиску, але любить броколі, то свою сосиску віддає хлопчику що сидить з ним за столом, а натомість їсть його броколі. Наші ритуали: приводжу Артемчика зранку, переодягаю, складаємо все у шкафчик і обнімаємось, потім махаю йому у віконечко і йду(одного разу так довго махала у віконечко, що він захотів до мами, додому і почав плакати :), тобто треба це все робити швиденько).
Поведінка: ну от з цим не дуже все так добре. Раніше Артемчик завжди бив по голові одного хлопчика Мауріса, причому з ним дуже дружить, може тільки з ним поділитись іграшкою тощо. На щастя уже та звичка йому перейшла, але тепер він намагається піднімати діток, звісно в нього нічого не виходить і це деколи може закінчитись тим, що Артем звалює діток з ніг. Ну і впринципі спостерігаю за ним, на майданчиках та в розважальних центрах, і бачу те, що наш Артем не дуже спішить бути чемним: може бігти а перед ним хтось стоїть, то Артем просто біжить на дитину і не збирається оббігати, а коли вже бачить, що потрібно уступити в бік, то оббігає, але так близько що може й зачепити плечем дитину. Абоо якщо він хоче якусь іграшку і хтось нею бавиться, то забирати не буде, але як тільки та дитина поставить або трошки недогляне за іграшкою, то Артем вже тут як тут, і забрав. Або може підбігати до старших діток і їх зачіпати, щіпати, штовхати. Одного разу в театрі старша дівчинка сіла на його крісло поки Артем бігав, то він почав скидувати ту дівчинку, не зважаючи що вона на голову від нього вища, але я вчасно забрала Артема. Ну одним словом - поведінка бажає бути кращою. 
Мова: починає говорити англійською і трошки німецькою: мама come bite, тато gute nacht, I want more please, bis morgen, bye bye, thank you, no, I don't know, тато lunchtime, sit down please, всі частини тіла по англ. Ці слова він не просто знає, він їх весь час говорить дома, йому так зручно. Ну а по українськи то дуже добре говорить, навіть є деякі слова в яких каже букву р: артем, приготувала. Говорить гарно реченнями і вже від першої особи, тобто я хочу, мені подобається тощо, бо раніше це було Артем хоче, Артемчику це подобається і т.д. Дуже зараз часто вживає слово stop: "Мама stop не так, ти щось пропустила", або "ой стоп це я хотів зробити", "stop це моя черга" і т.д. 
Знає всі кольори по англ і рахує до 14 по англ, 
якось кажу: "Артем ти хочеш в туалет"; А:"мамо ні, неправильно, треба казати тойлет".

В садочку говорить українською і не переймається чи його хтось не розуміє: одного разу зранку коли я привела Артема, маленький хлопчик Мауріс стукав по дверях в коридорі, Артем побіг до Елени(виховательки) і каже: "Елена Елена подивись що мауріс робить". Елена взяла його за руку і пішла за ним. Так якось розуміються. І так само до діток: Артем до них по українськи, а вони до нього по німецьки, він теж особливо не переймається що їх не розуміє. Дуже рада що дали у садочок в такому ранньому віці, коли немає ще комплексів, сорому, боязливості тощо.


Деякі смішні вислови цього періоду що згадала:
-     Просинається одного ранку Артем і каже:  

          "Я тільки пів год спав, а потім притворявся опосумом"
    (в нас є книжка, де описується що опосум як лякається чогось, то притворяється ніби він спить, от і Артем часто каже що він опосум, в цьому випадку він мав на увазі що цілу ніч не спав, а просто притворявся опосумом)

-  Облив мене артем кашою, насварила на нього а він у відповідь: 

          "мамо повитирай, ми спішимо"

- Прийшов з садка і розказує що бив хлопчка Мауріса, причому знає, що в такому випадку не буде дивитись мультик Пепу, але всерівно чесно розказує і нічого не приховує.

 - Сідає ввечері з нами за стіл і каже: "я не хочу дивитись мультик про каю, бо я ображав нору, але про пепу подивлюсь" ( каю йому наразі більше подобається)

 - Лягаємо спати і виключили світло, а артем каже: "щось тут нічого не видно," через декілька секунд "аааааа то треба включити світло, спати ще не пора"

- "У бабусі дуже закручена хата а на другому поверсі дуже холодо- так казав мій тато"

- Їхали в село до бабусі, а там дуже погана дорога, Артем каже: 

    "я як виросту то хочу стати інженером і полагодити тут дорогу"

 - М: "Артемчику намалюй мені щось будь ласка"

   А: "Так мамо, я намалюю тобі парковку"

 - А:"Як виросту, то буду заробляти гроші і куплю що завгодно і мамі і татові машинки".

- Граємось в кухню і чую: А: "мамо стоп, одягни халатик"

   потім каже: "давай я тебе погодую, відкривай так широко ротик як я. Мамо ти маєш сказати дякую"

- Лягає спати і останні слова перед засинанням: А:  "Мама і тато тебе дуже люблять але будь ласка нікого не бий, нікого не піднімай,нікого не ображай, нікого не чіпай і будь цємний". (він це говорить як отче наш, кожного вечора) 

- Наступного разу як грались в кухню, то А: "мамо ти вже доросла, можеш їсти сама"
https://vimeo.com/194060792
- В суботу в 6 ранку: "мамо, тато просинайтесь, узє янок. Кукурікуууу."

- У садочку час від часу малюкам дозволяють допомогти відвезти візок після їжі на кухню. Вони це виконують з таким серйозним та поважним виразом обличчя ніби сама важлива справа у житті. Коли я сказала: Артем обережно; то у відповідь почула: мамо не відволікай
😂

Розваги
Найцікавіша розвага цього періоду - це кататись на біговелі. І справді в нього це дуже гарно виходить. Артем розганяється і піднімає ноги і балансує рівновагу. Ми часто влаштовуємо змагання з іншими дітками.

https://vimeo.com/195602759


https://vimeo.com/195602780

З одної сторони трошки бешкетник, а з іншої дуже чемний. Дома все мені допомагає, якщо зацікавити, то збирає сам іграшки. І взагалі якщо йому гарно все пояснити і має гарний настрій, то все робить чемно і  правильно.



Параметри нашого Артемчика:
Вага 13 кг і ріст 93 см, розмір ноги 25-26


Трошки фотографій за останніх пів року
 Перекус велосипедистів
 
 Артем в берлозі
 Артем дуже допомагав садити сунички та малину, 
потім кожен день нагадував що ми маємо їх підливати
Лист св.Миколаю
 У садочку діти провожають Артема у відпустку
 Перші сніжинки
 Перший раз в театрі
 З Артемчиком курям жилось би дуже добре, Артем би годував і годував їх
 Маленький лікар в окулярх

Немає коментарів:

Дописати коментар